BROEN FULL FLOW - uusi kompakti ja energiatehokas palloventtiili

BROEN FULL FLOW

BROEN FULL FLOW käytännön edut

 

BROEN FULL FLOW on tehokkaampi valinta lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin

Rakennusten energiatehokkuusvaatimukset sekä käyttäjien odotukset käyttömukavuuden ja asumisviihtyvyyden suhteen ovat monimutkaistaneet kiinteistöjen lämmönjakoverkostoja ja nykyisin järjestelmän päätelaitteena toimiikin usein jokin muu lämmönluovutin kuin perinteinen radiaattori.

Erilaisilla säteilylämmittimillä ja lämminilmapuhaltimilla pyritään luomaan tasaiset olosuhteet huonetilojen oleskeluvyöhykkeille. Usein kiinteistöön rakennetaan myös jäähdytys, jolloin sisäolosuhteita voidaan hallita myös tilojen ylilämpenemisen estämiseksi. Tavanomainen tapa toteuttaa​ jäähdytys on käyttää päätelaitteena esimerkiksi passiivisia säteilypaneeleita tai puhallinkonvektoreita.


 

BROEN FULL FLOW haponkestävästä ja sähkösinkitystä teräksestä – kaikkiin järjestelmiin

Yhteistä kaikille lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien päätelaitteille on, että niiden yhteyteen on tarpeen asentaa luotettavat sulkuventtiilit, jolloin yksittäisen päätelaitteen huolto helpottuu eikä aiheuta ylimääräisiä käyttökatkoja muiden tilojen lämmitykseen tai viilennykseen. Lukuisat erilaiset päätelaitteet tuovat mukanaan lukuisia erilaisia liitostapoja, jolloin myös venttiilivalinnan tärkeys korostuu: valitaanko perinteinen toteutus, jossa asentaja kokoaa moniosaisen asennelman, jossa vuotoriski kasvaa merkittävästi useiden liitosten myötä, vai valitaanko venttiili, jolla voidaan liittyä suoraan päätelaitteen kytkentäletkuihin.

BROEN FULL FLOW on ensimmäinen seuraavan sukupolven palloventtiiliperhe, jossa yhdistyy luotettava sulkuventtiili ja laaja liitosvalikoima. Markkinoiden laajin venttiiliperhe käsittää yli 500 vaihtoehtoa ko’oissa DN 10–50. Venttiiliä valmistetaan sähkösinkitystä ja haponkestävästä teräksestä, joten valikoimasta löytyy sopiva venttiili lähes mihin tahansa talotekniseen järjestelmään.

 

 

Venttiileiden elinkaaripäästöt ja -kustannukset

Lämmitys- ja jäähdytysverkoston energiatehokkuuden kannalta suurin yksittäinen toimi on järjestelmän kunnollinen eristys. Sulkuventtiilit jätetään yleensä eristämättä, jolloin venttiilin elinkaaren aikana syntynyt lämpöhäviö aiheuttaa itse venttiilin valmistukseen verrattuna moninkertaiset päästöt – ja rahalliset kustannukset. BROEN FULL FLOW on saatavilla sekä perinteisellä matalalla karalla että korkealla karalla, joka yhdessä venttiilin erittäin kompaktin rakenteen kanssa mahdollistaa venttiilin eristämisen tiiviisti ja nopeasti.

Kaavion lähde: Vasko, V.: Environmental Impacts of Ball Valves, 2021.

 

Virtausvastukset

Mitä monimutkaisempi järjestelmä, sen tärkeämpää on minimoida turhat virtausvastukset. Sulkuventtiileiden valinnassa onkin ensiarvoisen tärkeää varmistua siitä, että valitut venttiilit ovat täysaukkoisia. Valtaosa sulkuventtiileistä on supistettuaukkoisia, jolloin niiden aiheuttama painehäviö on merkittävästi suurempi kuin täysaukkoisen venttiilin. Oheisessa kuvassa rinnakkain BROEN FULL FLOW’n ja vastaavan supistettuaukkoisen venttiilin painehäviögraafit.

 

 

Yksi järjestelmä – yksi materiaali

Galvaaninen korroosio on ongelma etenkin avoimissa järjestelmissä, joissa hapekas kiertovesi toimii elektrolyyttinä. Suljetuissa järjestelmissä ei normaalioloissa ole happea, jolloin hapettumisen ja galvaanisen korroosion riski on pieni. Järjestelmän huoltotöiden yhteydessä verkoston täyttämiseen käytetään pääsääntöisesti vesijohtovettä, jolloin kiertoon pääsee myös happea, joka aiheuttaa lyhytkestoisesti myös galvaanista korroosiota eri materiaalien liitoskohdissa.

Sisäpuolisen korroosion riskin ohella myös ulkopuolinen korroosio täytyy ottaa huomioon etenkin jäähdytys- ja viilennysverkostoja suunniteltaessa ja rakennettaessa. Ympäristöään viileämmille putkipinnoille kondensoituu kosteutta, joka toimii elektrolyyttinä materiaalien liitoskohdissa. Vaikka kosteuden tiivistymistä voidaan estää tiiviillä eristyksellä, on galvaanisen korroosion estäminen materiaalivalinnoilla kuitenkin suositeltavaa. Koska BROEN FULL FLOW valmistetaan samasta materiaalista kuin putkisto, venttiilin ja putken liitoskohtaan ei synny sähkökemiallista paria, eikä galvaanisen korroosion riskiä tällöin ole.

 

 

BIM-pohjainen suunnittelu

Tietomallipohjaisen suunnittelun yleistyessä tuotteiden ajantasaisten 3D-mallien merkitys korostuu myös LV-suunnittelussa. BROEN FULL FLOW -venttiilit löytyvät MagiCAD Cloudista, josta koko malliston 3D-mallit on ladattavissa sekä AutoCADiin että Revitiin. Ladattavat mallit sisältävät venttiileiden tekniset ominaisuudet, jolloin järjestelmään sopivimman venttiilin valinta on helppoa ja virtaushäviöiden mallinnus on toteutettavissa varmistetuin tiedoin. MagiCAD Cloudista löytyvät myös yleisimmät BROEN BALLOMAX®- ja BROEN Ballorex -tuotteet.

MagiCAD Cloudiin pääset tästä: https://www.magicad.cloud/products/.

 

 

Kestävyys

Vaikka venttiileiden käytönaikaisen energiankulutuksen minimointi onkin erittäin tärkeää, täytyy ilmastonmuutoksen hidastamiseksi pyrkiä minimoimaan myös niiden valmistuksen ja kuljetuksen aiheuttamat päästöt. BROEN on sitoutunut tähän tavoitteeseen kunnianhimoisella ympäristöohjelmalla, jonka tavoitteena on vähentää yrityksen hiilipäästöjä 70 prosentilla vuoteen 2026 mennessä. Suurimmat toimet, joilla tavoite pyritään saavuttamaan, ovat vihreään, alkuperävarmennettuun sähköön siirtyminen, aurinkosähkövoimaloiden rakentaminen tuotantopaikoille sekä uuden energiatehokkaan tuotantolaitoksen rakentaminen Tanskaan.

BROEN on myös sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Lisätäkseen tuotteiden aiheuttamien ympäristövaikutusten läpinäkyvyyttä BROEN on julkaissut ympäristöselosteet Tanskassa valmistetuille venttiileilleen.

Ympäristöselosteet löydät täältä

 

Mitä seuraavan sukupolven venttiiliteknologia käytännössä tarkoittaa? BROEN FULL FLOW -venttiilit ovat hyvä esimerkki pyrkimyksestä vastuulliseen energian ja luonnonvarojen kulutukseen. Vastaavaan perinteiseen hitsattavaan venttiiliin verrattuna venttiilin paino on lähes kolmanneksen pienempi, sen komponenttien määrä on 26 prosenttia pienempi, valmistusvaiheita on puolet vähemmän ja venttiilin kokoamiseen tarvittavan hitsausprosessin energiankulutus on huimat 97 prosenttia pienempi. Tämä yhdistettynä virtausominaisuuksiltaan, asennettavuudeltaan ja laadultaan ensiluokkaiseen venttiiliin luo venttiiliteknologian seuraavan sukupolven.​

BROEN Kestävyys